Skip to main content Skip to footer

'WTO, handen van mijn bord!' (Dutch)

Amsterdam 6 april 2004 --- Milieudefensie organiseert van woensdag 14 april tot en met donderdag 22 april de zogeheten 'WTO, handen van mijn bord!'-toer. Gastspreker tijdens de toer is de in India geboren activiste Anuradha Mittal. Zij is directeur van het Institute for Food and Development Policy, ook bekend als Foodfirst. Mittal heeft wereldwijd contacten met boeren - onder andere in Haïti, Guatemala, Mexico en de Verenigde Staten. Ze zal vertellen hoe handelsakkoorden, zoals onder meer de Wereld Handelsorganisatie WTO die afsluit, invloed hebben op boerenfamilies in deze landen.

Tijdens de 'WTO, handen van mijn bord!'-toer worden overdag handtekeningen ingezameld uit protest tegen de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Deze wil Europa dwingen om gentechvoedsel toe te laten. 's Avonds kan men bij een speciaal 'actierestaurant' discussiëren over de invloed van de WTO op ons leven.

De VS, Canada en Argentinië hebben een klacht ingediend bij de WTO omdat Europa sinds 1998 geen nieuwe genetisch gemanipuleerde producten toelaat. Binnenkort gaat de WTO hierover beslissen en bepaalt zo welke voorzorgsmaatregelen wij mogen nemen en daarmee wat wij eten! Milieudefensie voert samen met dertien organisaties campagne, waaronder medefinancieringsorganisaties Hivos en ICCO, de Natuurvoedingswinkels en actiegroepen als XminY en ASEED. De organisaties willen dat de handelsorganisatie de gentech-klacht niet in behandeling neemt. De WTO gaat immers over handel en niet over milieu en gezondheid.

Van 14-22 april doet Anuradha Mittal mee met de info-actietour van Milieudefensie die langs zeven steden in Nederland trekt: Groningen, Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Wageningen, Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast zal mevrouw Mittal lezingen verzorgen op universiteiten en hogescholen in Utrecht, Nijmegen, Larenstein, Leeuwarden en Eindhoven.

Foodfirst is een progressieve denktank uit Oakland (Verenigde Staten) en houdt zich onder meer bezig met de vraag hoe het wereldwijde voedselsysteem kan worden omgevormd, zodat het meer sociaal, rechtvaardig en milieuvriendelijk wordt. Anuradha Mittal is aanwezig geweest bij de WTO-conferenties in Seattle, Doha en Cancún. Zij heeft daar met onderhandelaars gewerkt van ontwikkelingslanden en zo aan de lijve ervaren hoe de EU en de VS deze landen onder druk zetten. Ze heeft uiteenlopende artikelen gepubliceerd in kranten over de gehele wereld. Mittal is jurylid van the Right Livelihood Award, ook bekend als de 'Alternatieve Nobelprijs'.


Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333
Het programma toer is te vinden op website: www.milieudefensie.nl/globalisering