Skip to main content Skip to footer

UD bekrefter: Norsk politisk fange løslatt i Etiopia

February 14, 2018
Source
NRK

Eivind Molde
Kari Sørbø

Utenriksdepartementet fikk bekreftelsen i kveld, sier pressetalskvinne Ane Håvaardsdatter Lunde til NRK.

– Han ble dømt i 2014 til ni års fengsel. Det er gledelig at han nå er satt fri, sier Lunde.

Ane Haavardsdatter Lunde Pressetalskvinne Ane Håvaardsdatter Lunde bekrefter at Okella Akway Ochalla er satt fri.

Obo Adwo Omot bor med de fire barna sine i Trondheim. Hun fikk vite om løslatelsen tidligere i dag via mannens familie i Etiopia.

– Har ventet på at det skulle skje – Hele familien er veldig glad, og vi ventet på at dette skulle skje, sier Obo Adwo Omot til NRK Trøndelag onsdag kveld.

Hun har ikke sett mannen sin på fire år, men forteller at familien hans i Etiopia har fått besøke ham jevnlig.

Nå håper kona at mannen snart kommer hjem til Trondheim.

Det var aktivistorganisasjonen for landrettigheter Oakland Institute som først meldte om frigivelsen. Også en rekke andre politiske fanger skal være satt fri samtidig.

– Siden dag én har Ochallas sak avslørt brutaliteten til det etiopiske regimet, sier Anuradha Mittal, daglig leder i Oakland Institute, som har kjempet for Ochallas løslatelse.

Ochalla er norsk statsborger, urfolksleder for anuakene og tidligere delstatspresident i Gambella fylke i Etiopia. I 2014 ble han pågrepet og tiltalt for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyre.

Han skal ha organisert etniske gambellere i USA, Australia og Europa. Ifølge etiopiske myndigheter skal Ochalla også ha organisert møter med representanter fra Etiopias fiende, Eritrea.