Skip to main content Skip to footer

Oakland Institute: ГМО-корпорациите нахлуват в Украйна

February 9, 2015
Source
Novini

/КРОСС/ Малко известен аспект на кризата в Украйна и поставянето на страната под тоталния контрол на международните финансови институции и американските корпорации разкрива в специален доклад авторитетният американски тинк-танк Oakland Institute.

Докладът, оповестен в средата на миналата година под заглавие „Преминаване на Запад - ролята на Световната банка и МВФ в украинската криза", разкрива действията на американската корпорация Monsanto за въвеждане на ГМО в украинското земеделие.

Украйна разполага с огромни площи плодородна обработваема земя, възлизаща на една трета от обработваемите земи в целия Европейски съюз. Често страната е наричана „житницата на Европа". Украйна е третият в света износител на царевица и пета по износ на пшеница. През последните години в ръцете на чуждестранни корпорации обаче се намират повече от 1,6 млн. хектара.

Украинските закони забраняват ГМО, но дестабилизацията на страната след преврата, довел на власт днешното проамериканско управление, отваря вратите за премахването на тази забрана в интерес на корпорации като Monsanto. В

края на 2013 г. тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране на страната към ЕС, което се свързваше с финансов пакет от 17 млрд. долара от МВФ. Вместо това, Янукович избра предложения от Русия финансов пакет в размер на 15 млрд. долара плюс отстъпки в цената на руския природен газ. Това решение стана причина за граждански протести в подкрепа на европейската интеграция - т. нар. Евромайдан, който впоследствие бе оглавен и подменен от екстремистки и неонацистки групировки, които с активната политическа и пропагандна подкрепа на САЩ извършиха въоръжен преврат, хвърлил страната в продължаващата и до днес кървава гражданска война, припомня Hashtag-bg.com.

В доклада на Института Оукланд обаче се разкрива един факт, който е останал незабелязан от международната общественост в турбулентната ситуация в Украйна. Оказва се, че в чл. 404 от Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС, който е свързан със селското стопанство, се съдържа текст, според който двете страни ще си сътрудничат за разширяване на приложението на биотехнологиите. Вън от съмнение е, че тази разпоредба отговаря на очакванията на американския агробизнес, е категоричен докладът на института. Според Майкъл Кокс, директор в инвестиционната банка Piper Jaffrey, Украйна и въобще Източна Европа са сред най-обещаващите пазари за разрастване на корпоративните гиганти в областта на биотехнологиите и ГМО Monsanto и DuPont.

Настъплението на американските корпорации, особено на биотехнологичните гиганти, е особено видимо от състава на Американско-украинския бизнес съвет. В неговия 16-членен изпълнителен комитет участват представители на Monsanto, John Deere, DuPont Pioneer, Eli Lilly и Cargill.

Засега крайно чувствителната тема за ГМО се прокарва изключително предпазливо. През май 2013 г. Monsanto обяви плановете си да инвестира 140 млн. долара в завод за производство на конвенционални семена пшеница в Украйна. Няколко месеца по-късно обаче, през ноември 2013 г., шест големи сдружения на земеделски производители представиха проект за законови промени, с които се разрешава „създаването, тестването, транспортирането и използването на ГМО, в част от ГМО семена. „Може да мислим за този въпрос дълго време, но ние подписахме две писма за промяна на законодателството в областта на биологичната безопасност, които предлагат да се легализира употребата на ГМО семена, които са били тествани в САЩ", заяви президентът на Украинската зърнена асоциация Владимир Клименко на пресконференция в Киев на 5 ноември.

Плътната завеса, която крие реалните планове на Monsanto в Украйна, се повдига от изявленията на корпоративния вицепрезидент Хесус Мадрасо, който в края на 2013 г. заявява пред конференцията САЩ-Украйна, проведена във Вашингтон, че корпорацията смята за изключително важно в Украйна да се създаде благоприятна среда за насърчаване на иновациите в селското стопанство. Той изтъква, че понастоящем Monsanto в Украйна се съсредоточава върху конвенционалното земеделие, но се надява, че в бъдеще биотехнологиите ще станат достъпни за украинските фермери. В същото време глобалните стратегии на ГМО-индустрията са сред основните дипломатически задачи на американската дипломация.

Ангажираността на американските власти с разрастването на бизнеса на биотехнологичните гиганти и разпространението на ГМО беше разкрита през август 2011 г., когато Wikileaks публикува серия от грами, от които става ясно, че Държавният департамент на САЩ активно лобира в световен мащаб за интересите на Monsanto, DuPont, Syngenta, Bayer and Dow. Американската неправителствена организация Food & Water Watch, на базата на проучване на тези грами за периода 2005-2009, публикува доклад под заглавие „Посланици на биотехнологиите: Как Държавният департамент на САЩ подкрепя глобалната стратегия на ГМО-индустрията". Според доклада американската дипломация е лобирала открито пред чужди правителства в цял свят за приемане на закони и политики, които благоприятстват развитието на биотехнологиите в земеделието, включително използването на ГМО.

В тези усилия се включва и масирана пропагандна кампания за създаване на позитивен имидж на ГМО, включително и за предотвратяване на законодателни промени, изискващи етикетиране на храните, които съдържат ГМО. В този контекст прави впечатление фактът, че един от пропагандните центрове, подкрепящи днешното управление в Киев, е покритата с печална слава американска компания за връзки с обществеността Hill+Knowlton.

Нейно дело са пропагандните кампании, транслирани безкритично от водещите медии в САЩ, които обработиха общественото мнение за американското нахлуване в Кувейт, а по-късно и в Ирак. Особено скандален е изфабрикуваният от Hill+Knowlton фалшификат със „свидетелството" на Найра - кувейтска жена, която разтърси света с „разкритията" си, че иракски войници са изключвали кувьози в кувейтски болници и са захвърляли бебетата на пода. Впоследствие се оказа, че сърцераздирателният разказ на Найра, който разтърси света, заснет и разпространен сред медиите от Hill+Knowlton, не отговаря на истината, а е „театрална постановка", устроена от въпросната компания. Този фалшификат послужи като едно от моралните оправдания за нахлуването на САЩ в Кувейт през 1990 г., а днес фигурира в учебниците за връзки с обществеността като пример за т. нар. „пропаганда на жестокостта", като техника за разпространение на фалшиви информации, свързани с насилие, като част методите за водене на психологическа война.

Проверка в официалния сайт на клона на Hill+Knowlton за Русия, Украйна и Казафстан - PBN Hill+Knowlton Strategies, показва, че главен изпълнителен директор е Мирон Василюк - член на Американо-украинския бизнес съвет, а управляващ директор е Оксана Монастирска, която ръководи проекта на фирмата с Monsanto.